Sunday, June 11, 2017

Resepi Sagu Gula Merah- Yang Sedap dan Mudah.


Assalammualaikum.

Masih lagi dibulan ramadan. Hari ni dah 17 hari berpuasa. Masyaallah sekejapnya masa berlalu. 

Masih lagi berbuka puasa dengan masakan sendiri dirumah. Sya pergi bazar ramadan cuma beli kuih muih, murtabak, roti john atau apa yang terigin je. 

Hari ni sya nak kongsi resepi sagu gula merah. Seperti biasa, resepi sya semuanya mudah dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak.


Resepi sagu gula merah yang sedap dan mudah dibuat. 

Bahan-bahan Untuk Resepi Sagu Gula Merah

1. Sagu
2. Air
3. Gula Merah
4. Susu cair atau santan
5. Pewarna hijau atau merah

Cara-cara masak sagu :

1. Masukkan sagu dengan air didalam periuk. Titiskan sedikit pewarna. Masak sehingga sagu kembang.

2. Apabila sagu dah kembang, basuh dengan air untuk membuang kanji yang terdapat disagu tersebut.

3. Masukkan sagu didalam acuan loyang atau kedalam bekas tuperware.

Tips : Nak tahu sagu dah kembang elok adalah apabila tiada lagi kelihatan biji-biji sagu berwarna putih.

Cara-cara masak gula merah :

1. Masak gula merah dengan air.

2. Masak sehingga gula merah menjadi cair dan pekat.

Tips : Sukatan air jangan terlalu banyak untuk pastikan gula merah menjadi pekat.

Cara makan sagu gula merah.

1. Tuang gula merah dan susu cair atau santan kedalam bekas tuperware yang mengandungi sagu tadi. Ikut la tahap kemanisan yang digemari.

Sya lebih suka simpan dahulu sagu dan gula merah didalam peti ais. Makan sejuk-sejuk lagi sedap dan nikmat tak terkata hihi.

Selamat mencuba ya.



No comments:

Post a Comment

Cyst semakin mengecil dengan Vivix.

Tengahhari tadi scan cyst, cuak takut jadi makin teruk. Semalam tak boleh tidur pikir nak scan ni. Alhamdulillah cyst dah makin kecut dari 3...