Resepi Gulai Taucu Yang Sedap Dan Mudah Disediakan.
Assalammualaikum.
Hari ni terigin pula nak makan gulai taucu. Gulai taucu ni mudah je nak disediakan. Bahan-bahan pun tak banyak.
Jom tengok resepi.
Bahan-Bahan Gulai Taucu Ikan Jenahak
- Taucu
- Ikan Jenahak (ikan apa-apa pun boleh)
- Sebiji bawang merah
- 2 Ulas bawang putih
- Seinci halia
- Air Asam Jawa
- Timun setengah biji
- Cili hijau
- Bawang besar
- Garam
- Gula
Bahan-bahan Untuk Membuat Gulai Taucu
Cara Memasak Gulai Taucu
1. Goreng ikan terlebih dahulu. Tak perlu terlalu garing.
2. Hiris nipis bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Tumis dengan sedikit minyak hingga garing.
3. Masukkan pula 1 sudu besar taucu. Tumis sebentar.
4. Masukkan air panas. Kalau nak kuah banyak lebihkan air. Biarkan kuah mendidih.
5. Masukkan sedikit air asam jawa.
6. Masukkan timun, cili hijau yang telah dibelah dua dan bawang besar yang telah dibelah empat.
7. Perasakan dengan garam dan gula.
Sedia dihidangkan.
Ada setengah orang suka kuah rasa pedas-pedas sikit..boleh la masukkan beberapa biji cili padi.
Makan dengan nasi panas..sedapnya.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment